CECAIR FARAJ | INFO

Cecair faraj merupakan perkataan yang pelik? Ye ke? Cecair faraj bermaksud cecair ataupun mukus yang keluar daripada faraj seorang wanita. Seseorang wanita boleh melihat bahkan merasakannya pada seluar dalamnya.

Pada 6 bulan hingga setahun sebelum seseorang gadis mengalami haid yang pertama, tubuh badannya mula menghasilkan cecair ini. Ianya normal dan ianya berlaku kerana perubahan hormon dalam tubuh wanita. Cecair faraj ini membantu untuk mengekalkan kesihatan faraj. Seseorang wanita akan terus mengalami lelehan cecair faraj ini sehingga mereka mendapat haid. Wanita juga mendapat cecair ini sehingga menopause, iaitu tubuh mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkannya.

Cecair faraj yang normal berbeza beza. Ia mungkin cair dan sedikit melekit hingga kepada yang pekat dan melengket. Ia mungkin juga jernih hingga ada juga yang putih warnanya. Jumlah lelehan cecair faraj ini juga berbeza bergantung kepada kitaran haid seseorang. Contohnya, cecair ini akan dihasilkan lebih banyak ketika berlakuknya proses ovulasi (iaitu ketika ovum dikeluarkan oleh ovari dan bergerak ke tiub faloppio).

Cecair faraj yang normal mempunyai bau yang sedikit dan tidak akan menyebabkan gatal atau melecet. Masalah seperti gatal, bau yang busuk, perubahan warna (coklat, hijau atau kelabu) menandakan seseorang wanita mungkin mengalami jangkitan dan rawatan harus dilakukan segera.

Untuk cecair faraj yang normal, seseorang wanita boleh memakai patiliner jika ianya membuatkannya beraa selesa. Kadangkala kelembapan yang disebabkan oleh cecair faraj ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Anda boleh mengelakkan kerengsaan kulit dalam faraj anda, khususnya ketka ianya panas dan lembab di luarnya dengan memakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas and mengelakkan pakaian yang ketat seperti seluar jeans dan pantyhose yang menyebabkan kulit anda tidak boleh bernafas.

Adalah mustahak untuk mengekalkan tubuh badan anda bersih dengan mandian biasa. Kebersihan adalah kunci utamanya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

SENARAI ARTIS-ARTIS MALAYSIA BOGEL

AKSI PANAS LINDA RAFAR DENGAN EDRY | GAMBAR | 18SX

GAMBAR BUAH DADA DATO SITI NURHALIZA DIRABA TERSEBAR MELUAS | ARTIS