BAGAIMANA CARA UNTUK MENCEGAH DARI KENE NGORAT | KACAU



Beberapa hari lepas, ada perempuan yang bertanyakan aku perihal diri mereka.
"kau tau tak cara untuk buat supaya lelaki tak kacau perempuan dah? Aku dan kawan-kawan aku yang comel ni rimas lah sebab asyik kena kacau. Wuu :( "

Ramai perempuan marah kalau lelaki kacau mereka? Ramai perempuan naik rimas bila lelaki mengusha mereka? Ececece. Tipu. Aku tau korang suka bila lelaki kacau korang. Nak-nak bila lelaki buat bunyi suwiiiitt suwiiiittt. Kan? Alaaa, aku tau la. Lagi pun, tu kan bunyi favorite korang. Apa yang you girls suka dengan bunyi tu pun aku tak tau. Pffff.

Sebenarnya, ada beberapa sebab kenapa lelaki suka kacau, usik dan usha korang. Antaranya adalah:

Aggresive - Korang ni perangai macam singa. Dalam kelas, duduk diam je. Tapi kalau ada lelaki cuit sikit, terus menggelepur macam singa. Tak cuit dengan tangan, cuit dengan mulut dah cukup untuk buat you girls marah kan? Dah tu mesti kenapa lelaki suka buat macam ni? Well, because ianya adalah fun. YA. Mengacau perempuan yang aggresive dan perempuan yang garang amatlah fun.

Dan korang mungkin tertanya-tanya. Kenapa lelaki suka kacau perempuan yang aggresive dan yang akan marah kat lelaki balik? Senang je. Kita ambil contoh kucing lah. Andai kata korang ada kucing Parsi yang gebu dan comel. Korang mesti suka usik-usik dia guna bola bertali or benang kan? And setiap kali korang hayunkan bola bertali kat kucing tu, kucing tu sure akan terai tangkap tapi tak dapat kan? Anddddd. Korang mesti rasa seronok gila buat macam tu kat kucing tu kan? Cuba kalau kucing tu tak layan korang bila korang dok hayunkan bola bertali tu kat dia, sure korang rasa malas nak main dengan kucing tu kan?



Sama la macam lelaki. Dia nampak korang duduk diam, dia rasa macam tak tenang. Dia rasa geram je. So, dia akan kacau korang. Semakin korang serang balas lelaki tu, semakin kuat la lelaki tu kacau. Dengan kata lain, lelaki akan terus kacau korang kalau korang layan peng-kacau-an dia.  


Comel / Cantik / Lawa / Lisa Surihani - . Ini adalah salah satu sebab lain kenapa korang asyik jadi mangsa kegatalan lelaki. You are cute dan cantik. Lelaki suka kepada bendamakhluk yang cantik. Dan bila korang marah, korang akan nampak makin comel. Semakin korang marah, semakin comel korang akan nampak. Dan gadis comel biasanya memang dapat banyak kelebihan .

Well, no offence kepada gadis yang tak comel dan yang tak cantik sekalian. Dunia memang berat sebelah. Yang cantik selalu mendapat perhatian. Dan bukan hanya perhatian, malah masalah. Kemana-mana dia pergi pun, dia kena jaga pernampilan dia. Kalau tak, sure kana ada orang bising cakap. 

Gedik - Kau simply gedik dan lelaki tu menyampah gila dengan kau. Aku pun menyampah dengan kau. So, dia akan usik kau gila-gila supaya kau rasa geram. Bila kau rasa geram, dia akan puas hati sebab mampu buat perempuan yang dia paling menyampah berasa geram. Tapi korang jangan geram sangat dengan lelaki tu. Sebab most of the time, perempuan akan jatuh cinta dengan lelaki yang dia menyampah. Well, cinta memang boleh di explain secara saintifik.

So yang budiman lagi baik hati. Macam mana sebenarnya kami yang comel lottey ni semua nak halang dari dikacau oleh jejaka-jejaka gatal diluar sana?

Korang betul-betul tak nak kena kacau dengan lelaki gatal? Well, selain perlukan jejaka yang budiman lagi baik hati seperti saya, korang juga boleh applykan beberapa cara untuk prevent diri anda dari kena mengorat. Contohnya:

Jangan layan lelaki.

Korang tahu tak, lelaki ni mudah perasan tau. Selain mudah perasan, dieorang juga mudah judge. Contohnya kalau si lelaki tu buat bunyi "Suwiiittt. Suwiiiit" kat korang. And then korang pandang kat dia sambil tersenyum-senyum. Well, sekali korang senyum balik or layan balik, konfirm most of lelaki akan kata "Perh. Awek ni boleh dibuat lauk ni doe" Serious. Because you are too easy untuk di approach. Sebab tu lah ada orang menyebut

"Wanita solehah adalah wanita yang tak memandang dan tidak di pandang."

And, untung laaa bagi perempuan yang tak cantik dan tak lawa. Iye lah, kemungkinan jadi mangsa rogol tu agak rendah berbanding dari perempuan cantik kan? 



Well, most of perempuan bila ada lelaki yang cute / kacak dan bergaya cuba bersweet, si perempuan mostly akan tersenyum dengan sendirinya. They loved it (At the first place, at lease). But not all of them. Sebagai contoh, masa aku pergi ke 7E beberapa hari lepas. Aku nampak abang casher tu tegur seorang awek
"Manis senyuman awak. Saya suka"


And then, sampai sudah si perempuan tu dok gelak and sengih-sengih dengan kawan dia. Bila dah kuar 7E pun still terkekek-kekek gelak. Tak tahu lah kot-kot selama ni dia tak pernah kena mengorat ke apa ke. Tapi memang ada case dimana perempuan memang suka di usha dan di main tarik-tarik tali bersama lelaki. Dan bila si lelaki nampak perempuan yang jenis macam ni, dieorang akan mengeluarkan statement stereotype yang berbicarakan tentang betapa mudahnya korang untuk dimakan dan dijadikan santapan untuk lelaki.



Sentiasa berjalan / keluar secara berkumpulan. (Lelaki ni penakut)
Korang tahu tak, kalau dalam satu situasi, blangan lelaki lagi ramai dari bilangan perempuan, sure lelaki tu akan kacau perempuan comel tersebut kan? Contohnya, korang keluar berdua dengan kawan baik korang (Perempuan jugak). Then masa korang tengah dok sedap makan kepak ayam tu, korang perasan yang a group of 5 boys sedang usha dan mengusik-usik korang. Ianya normal kan? Tapi bayangkan kalau meja sebelah tepi korang tu, hanya ada seorang lelaki. Dia sure tak akan kacau korang punyalah kan? Begitu jugak kalau korang ni a group of 5 dan lelaki tersebut hanya berdua.

Why? Sebab keberanian lelaki adalah bergantung kepada berapa ramai kawan-kawan dia di sekeliling dia. Most of lelaki, dia kecoh-kecoh masa ada kawan-kawan je, kalau doa sensorang, sure korang akan nampak dia macam mamat tak reti nak bercakap yang forever alone.

Aurat dan Niqab 
Korang tahu tak yang lelaki takut nak tackle perempuan yang fully tutup aurat? OPSS. Korang mungkin akan berkata:

"Eh, iye ke lelaki takut dengan perempuan yang tutup aurat. Aku pakai tudung apa semua. Selalu je kena mengurat. Apasal?"

Aku rasa korang salah faham ni. Bila aku kata tutup aurat, maksud aku tutup dengan lengkap. Setakat kau pakai tudung ketat Indon, tudung singkat Hana Tajima dan legging Yuna tu, memang tak ah dikira menutup aurat. Bapuk tengok pun mungkin terangsang.



Tapi, andai kata korang pakai tudung labuh beserta dengan baju yang longgar bersama dengan niqab, sure chance untuk lelaki mengurat korang adalah kurang dari 5%.

Actually, semasa aku tulis entry ni, aku teringat kat seorang kawan perempuan aku yang aku kenal kat YM dulu. Dia tua dalam 3 tahun dari aku dan melajar di Mesir. Ada satu gambar dia kat Malaysia, dia pakai niqab. So, aku sound la dia "Apasal kau pakai Niqab kat Malaysia. Orang arab pakai niqab sebab debu pasir. Kat Malaysia ni, pakai tudung labuh pun da cukup sebab tak berdebu". And selepas tu dia merajuk tak mo kawan dengan aku.

Tapi, baru sekarang aku perasan yang lelaki sebenarnya, hanya boleh tertarik kat perempuan di sebbakan kecantikan dan bukannya bentuk badan. Sebab itu lah ada gadis yang memakai niqab. Well, kecantikan muka seorang gadis dah cukup untuk menarik keimanan lelaki even gadis tu ada assets yang kecil. Sebab tu lah korang tak patut tanya

"Perempuan pakai tudung tutup dada dan pakai baju abaya pun boleh kena rogol. Kenapa?"

Now you know. 

Tapi kan, aku bukan nak kecewakan korang. Cuma... cara-cara diatas ni agak kurang berkesan sebenarnya. Lelaki, kalau dah tertarik kat mata korang yang cantik, korang pakai niqab pun dieorang boleh semangat nak usha. So, cara paling berkesan? Kahwin cepat-cepat dan dukung anak masa jalan-jalan shopping. Nak lagi best bawak suami sekali. Confirm tak akan kena kacau. 

p/s jangan jiwa kacau dah..
Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

SENARAI ARTIS-ARTIS MALAYSIA BOGEL

GAMBAR BUAH DADA DATO SITI NURHALIZA DIRABA TERSEBAR MELUAS | ARTIS